T

O

U

C

H


S

C

R

O

L

L

Stop animation

Brugervenligt

Responsive Design

Til smartphones

Til touch

Til tablets

Intuitiv backend

Ajax

SEO

Introduktion til AppDreamer

8
7

AppDreamer CMS


AppDreamer er et Content Management System (CMS).


Formålet med et CMS er først og fremmest, at brugeren (ofte webstedets ejer) selv kan lægge indhold på webstedet og ændre indhold uden specielle færdigheder i programmering.

AppDreamer er et yderst brugervenligt system, der er nemt at gå til og hurtigt at arbejde med.


Jeg kan tilbyde en løsning, hvor webstedet designes specielt til dig. Du får samtidig AppDreamer systemet stillet til rådighed, så du selv kan tilføje og ændre tekster, billeder, links og menuer.

Du kan få lige så mange sider, du ønsker, og du kan få menuer i lige så mange niveauer, du ønsker.


Smartphones og tablets


Det er sikkert nyttigt for dig, at dit websted virker lige så godt på touchskærme og små medier som på PC.


Når jeg sætter et websted op, designer jeg ofte flere forskellige layouts: til PC, til tablet og til smartphone. Når du lægger indhold på dit websted, sørger systemet selv for, at indholdet bliver vist optimalt, uanset hvilket medie den besøgende bruger.


Du kan fx. afprøve dette websted på forskellige medier. Hvis du sidder ved en computer, kan du gøre winduet mindre og se, hvordan layoutet ændrer sig. Hvis du gør vinduet meget smalt, kan du se, hvordan dette websted ser ud på en smartphone.


Muligheder på dit websted


Sprog

Du kan selvfølgelig have flere sprog på dit websted.


Sidernes udseende

Du kan få sider med et billede, sider med flere billeder, sider hvor teksten flyder omkring et billede, sider hvor man kan klikke på et billede og se et større. Der er ingen begrænsninger. Blot skal du for din egen skyld begrænse dig til 3 eller 4 faste formater.


Søg-funktion

Hvis du ønsker det, kan du få en søg-funktion på din site. Især hvis din site er stor, vil mange besøgende sætte pris en sådan mulighed. Systemet sørger automatisk for, at man kan finde en hvilken som helst af dine sider, hvis den indeholder det ord, der søges på.


Sitemap

Du kan få systemet til automatisk til at opbygge en sitemap. Når du tilføjer en ny side, vil den automatisk blive inkluderet i sitemappen. Det er ikke noget, du selv skal tænke på.

Specielle opstillinger


Aktivitetskalender

Med en aktivitetskalender kan du nemt formidle information om arrangementer. Jeg designer kalenderen efter dine ønsker. Du kan få billede på hvert arrangement, tid og sted, arrangør og dagsorden eller andre oplysninger, som du har brug for.


Fotogallerier

Fotogallerier er lister med små billeder, hvor man ved at klikke på billedet kan få vist et stort billede sammen med en eller flere oplysninger. Hvis du vælger at få fotogalleri som et af dine formater, kan du selv oprette ligeså mange gallerier som du vil, flytte rundt på dem og fjerne dem igen, ligesom du selvfølgelig kan tilføje og fjerne billeder fra gallerierne.


Produktkartotek

Måske har du brug for at vise lister over produkter med billede, tekst, pris osv. for hvert produkt. Og hvad med en knap på hvert produkt, som popper op med en lille bestillingsformular, som systemet omsætter til en email til dig - e-handel-light.


Andre lister og kartoteker

Medlemslister, boglister eller liste over artikler med "læs videre"-link. Du bestemmer, hvad listen skal indeholde, og hvordan den skal se ud.

Hvordan du arbejder med dit websted

8
7

Brugervenligt system


AppDreamer systemet er meget hurtigt at lære. Hvis du forestiller dig, at du skal bruge to dage på at lære et andet CMS, skal du bruge to timer på at lære AppDreamer.


Systemet er intuitivt, så det meste går helt af sig selv. Det følges op af grundig vejledning indbygget i systemet, dels i form af hjælp-knapper og i dels en lille "manual", du kan udskrive.


Du vil opleve, at når du i det daglige skal rette og lægge nye ting på dit websted, at det er utroligt nemt og hurtigt

Wysiwyg


Når du skriver og redigerer tekst foregår det i en såkaldt wysiwyg-editering (What You See Is What You Get). Det betyder, at du kan skrive overskrifter, lave indryk og dens slags, som du sikkert er vant til fra dit tekstbehandlingsprogram.


Upload af billeder

Det er hurtigt og nemt at uploade billeder via CMS'et fra din computer til serveren. Systemet optimerer automatisk billedstørrelsen, så den passer i størrelse til det sted, hvor billedet skal indsættes. På den måde minimeres den tid, den besøgende skal vente på, at billedet uploades.


Oversigt over billeder

Overalt, hvor der arbejdes med billeder, vises små billedlister, så du ikke behøver at huske, hvad et billede hedder.


Log og tæller

Du kan følge med i, hvor mange besøgende dit websted har, og se en liste over de besøgendes IP-adresser.

SEO


Søgemaskineoptimering

Du kan få mulighed for selv at editere i meta-data, dvs. data der ikke optræder på webstedet, men som har betydning for webstedets placering i fx. Google. Du kan for hver side selv skrive en title og en description. Således kan du selv stå for søgemaskineoptimeringen. I systemets vejledning kan du se, hvordan man bedst opnår en god placering i søgemaskinerne.


Korte URL'er

URL er den adresse, du skriver i adresselinien, når du vil se en webside. Oftest skriver du kun domænenavnet, fx. www.dr.dk, men du kan også skrive adressen på en side, fx. www.dr.dk/rejseholdet. Nogle CMS'er har lange og indviklede URL'er med mange tegn og tal for at kunne identificere den enkelte side. I AppDreamer er dine URL'er opbygget af dit domænenavn, en skråstreg og et enkelt ord. Når du opretter en ny side, skal du angive det ord, der skal følge efter skråstregen. Denne måde at adressere på giver en fordel i søgemaskinerne og en fordel til alle dem, der linker til din side.

En lille smule om teknikken

8
7

Frontenden


Et websted, der er genereret med AppDreamer præsenteres flot i alle browsere.


Webstedet er databasebaseret. Det vil sige, at indholdet på dine sider ligger i en database og hentes frem og vises hver gang, der er besøg på dit websted. Den tid, det tager at hente indhold og vise det for den besøgende, kaldes upload-tiden eller svar-tiden. På et AppDreamer-baseret websted er interaktionen med databasen optimeret for at nedbringe svartiden, når den besøgende surfer rundt på din site.

Responsive Design


Responsive design er den tekniske betegnelse på et websted, der er designet og konstrueret på en sådan måde, at det af sig selv skifter udseende alt efter hvilken størrelse skærmen har.


Som webmaster skal du ikke tænke på disse forskellige layouts, men blot redigere ét sted.


Når du loader billeder op, skal du heller ikke tænke på størrelsen er billedet. Systemet optimerer billedet til skærmen. Det betyder, at når den besøgende vil se siden på en smartphone, sparer systemet på uploadtiden ved at sende et mindre billedet til browseren.

Backenden


Når du arbejder i selve systemet, dvs. lægger indhold op, foregår det via din browser. Du får et brugernavn og en adgangskode (eller flere) som giver adgang til systemets backend.


Systemets backend virker i alle nyere browsere, men er dog ikke egnet til smartphones. Vær opmærksom på, at denne begrænsning kun gælder selve administrationssystemet (backenden). Dit websted (frontenden) kan ses i alle browsere.


Systemet er programmeret med en teknologi, der hedder Ajax (der ikke har noget med rengøring at gøre). Det er denne teknologi, der har æren for AppDreamers hurtige, smidige og elegante brugergrænseflade.

Therese Vendelhaven, Digevej 2, Sønderho, DK6720 Fanø, Denmark +45 75 75 77 66 mail@therese.dk

Mini CV

I 1971 var jeg på mit første programmeringskursus og et år senere fik jeg mit første job som programmør. Det blev til mange år som systemudvikler i store datacentre.

I 1987 blev jeg selvstændig konsulent med systemudviklingsmetoder som speciale. Jeg skrev lærebøger, udarbejdede kursusmateriale og underviste på intensivkurser for systemudviklere.

I 2000 blev jeg ansat på Teknologisk Institut som chefkonsulent -  stadig med systemudviklingsmetoder som speciale.

I 2005 startede jeg udviklingen af Content Management Systemet AppDreamer, som du kan læse om på dette websted.